Sosyal Medya

Güncel

Bulgaristan’da seçimlerin anlamı..-Abdullah Muradoğlu

Bulgaristan Hava Kuvvetleri eski generallerinden Rumen Radev'in sosyalistlerin adayı olarak Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Boyko Borisov'un başbakanlığındaki “GERB hükümeti” istifa etmişti. Pazar günü yapılan erken seçimlerde yine “GERB (Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar Partisi)” birinci, “Bulgaristan Sosyalist Partisi” ise ikinci parti oldu. Aşırı milliyetçi Bulgar partilerini içinde toplayan “Birleşik Vatanseverler” ise önceki seçimlerde dördüncü partiyken oylarını bir parça yükselterek yüzde 9,12 oy oranıyla üçüncü sıraya çıktı. Türk azınlığa hitap eden “Hak ve Özgürlükler Partisi (HÖH)” önceki seçimlerde üçüncü partiyken bu seçimlerde dördüncü sıraya düşerek Meclis'e girdi.



Rumen Radev yüzde 60'a yakın oyla CumhurbaÅŸkanı seçilmiÅŸti. Radev'i destekleyen “Bulgar Sosyalist Partisi” ise parlamento seçimlerinde yüzde 27 oy aldı. “GERB” yüzde 33'e yakın oy aldıysa da hükümet kuracak çoÄŸunluÄŸa eriÅŸemedi. 96 sandalye elde eden “GERB”in 25 sandalyeye ihtiyacı var. 240 milletvekilinden oluÅŸan Meclis'te 121 sandalyeyle hükümet kurulabiliyor. “GERB” bu eksikliÄŸi ya “HÖH” ile yahut “BirleÅŸik Vatanseverler” ile tamamlayacak. 31 Mart'ta resmi sonuçlar ilan edildikten sonra durum netlik kazanacak.
Bu seçim Balkanlar'da “NATO”, “Avrupa BirliÄŸi” ve “Rusya” açısından önemli sonuçlar doÄŸuracak bir nitelik arzediyor. Bulgaristan AB ve NATO üyesi ama ülke bu sebeplerle sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Bulgaristan'ın “Osmanlı”dan kopmasında Rus desteÄŸi büyük rol oynadı. Bulgaristan “Rus-Slav BirliÄŸi” ülküsünün en önemli ayaklarından biriydi. Rusya'nın Bulgaristan'a ilgisi “Slav BirliÄŸi” ve ”Ortodoks Hıristiyanlık” üzerinden geliÅŸiyor. Ãœlke Balkanlar'da Rusya ve Avrupa'nın merkez güçleri arasında yaÅŸanan rekabet sebebiyle ciddi siyasi krizlere sahne oldu hep. Ãœlkenin siyasi elitleri “Avrupacı” ve “Rusyacı” klikler olarak bölündü. “II. Dünya Savaşı”ndan sonra “Sovyetler BirliÄŸi”nin en sadık müttefiki olan ülke “SoÄŸuk SavaÅŸ” döneminin ardından “AB” ve “NATO”ya girerek yönünü AB'ye çevirdi.
Bulgaristan (AB ve NATO üyesi olan Romanya gibi) “Karadeniz” ve “Balkanlar”da NATO ve Rusya arasındaki güç mücadelesinde stratejik konumda bulunuyor. Ä°ki ülke Rusya'ya yönelik AB yaptırımlarına dahil olmanın sıkıntısını yaşıyor. Radev'in askerlikten ayrılmasının sebeplerinden biriyse hava savunmasında “Sovyet” döneminden kalma Rus uçakları yerine NATO-ABD uçaklarının ikame edilmesine karşı çıkmasıydı. Bulgarların yüzde 60 oyla Radev'i CumhurbaÅŸkanı seçmeleri, NATO, AB ve Rusya arasında dengeli bir politikayı tercih ettiklerini gösterdi. Radev, Rusya'ya yönelik AB yaptırımlarına son verilmesini savunuyordu.
Bulgaristan'da Batı ve Rusya klikleri arasındaki tarihi mücadele bugün de devam ediyor. Seçimleri kazanan GERB'in açılımının “Bulgaristan'ın Avrupalı GeliÅŸimi İçin YurttaÅŸlar Partisi” olduÄŸunu hatırlatalım. Bulgarlar, Rusya ile iliÅŸkiler üzerindeki “AB” ve “NATO” ipoteÄŸini zayıflatmak isterken, diÄŸer taraftan Batı'dan da kopmak istemiyorlar. Radev'i CumhurbaÅŸkanı seçerlerken, hükümette de Batı yanlısı GERB'i iÅŸbaşında görmek istiyorlar.
Romanya'da da durum çok farklı deÄŸil. Romanya cumhurbaÅŸkanı Klaus Iohannis ülkedeki “Alman” azınlığa mensup ve çok sıkı bir “Batı” yanlısı. Romanya genel seçimlerinde “Sosyal Demokrat Parti (PSD)” birinci çıktı. SDP ile CumhurbaÅŸkanı arasında çok ciddi siyasi krizler yaÅŸandı. PSD'nin hükümeti kurmasının ardından CumhurbaÅŸkanı Iohannis'in Romanya'nın “NATO” ve “AB” üyeliklerinin güçlendirilmesini tavsiye etmesi manidardı. Dolayısıyla Balkanlar'daki seçimlerde bu etkenlerin önemli rol oynadığını hesaba katmalıyız.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.